Fruit en groente bevatten grote hoeveelheden zogenaamde flavonoïden. Alle flavonoïden bij elkaar vormen een groep waarvan de waarde al gedurende een lange tijd wordt erkend. Deze bestanddelen vormen niet alleen een normaal onderdeel van onze voeding, maar zijn bovendien belangrijke actieve componenten die verantwoordelijk zijn voor ca. 50% van de eigenschappen van veel heilzame planten.
Een specifieke groep uit de familie van flavonoïden, de anthocyanidinen, is geïdentificeerd als krachtig antioxidant. Daarnaast hebben deze anthocyanidinen, zoals hierboven al aangegeven, nog een aantal interessante eigenschappen.
Het eten van voldoende fruit en groente is alleen daarom al van groot belang. Soms ontstaan er situaties waarin er via de voeding te weinig wordt verkregen en/of waarin het van belang is om extra anthocyanidinen binnen te krijgen. Dan kan het wenselijk zijn om de voeding aan te vullen met extra anthocyanidinen. Daarbij is het zeker van belang om ook goed te letten op: 


De productiestandaard GMP + HACCP          De dosering van minimaal 150mg/dag          Onderzoek


Aanvulling op de voeding met voeding
De ontwikkelingen op het terrein van de anthocyanidinen, een wetenschappelijk en klinisch interessant subtype van polyfenol, zijn vaak geïnspireerd op het werk van Dr. Masquelier. Waar het onderzoek van Dr. Masquelier primair gericht was op Pycnogenol, dat wordt gewonnen uit de schors van de Pinus pinaster, is er door anderen veel tijd en energie geïnvesteerd in het onderzoek naar andere bronnen van anthocyanidinen, die veel meer passen in de normale voeding van mensen: de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) en de druif (Vitis vinifera). 
Het eten van voldoende fruit en groente is, zoals u ongetwijfeld al weet, van groot belang. Soms ontstaan er situaties waarin er via de voeding te weinig wordt verkregen en/of waarin het van belang is om extra anthocyanidinen binnen te krijgen. Voedingssupplementen op basis van extracten uit druivenpitten en blauwe bosbessen zijn daarvoor een uitstekend geschikt:

  
Als antioxidant          Voor hart en bloedvaten          Voor de huid          Voor het gezichtsvermogen

Wat zijn Anthocyanidinen
Anthocyanidinen zijn belangrijke polyfenolen, waarvan bekend is dat ze langere ketens kunnen vormen, die bekend staan als polymeren of oligomeren. Wanneer meer dan twee, maar minder dan vijf moleculen met elkaar zijn verbonden, worden zij oligomere procyanidinen (OPC’s) of procyanidoline oligomere of proanthocyanidinen (PCO’s) genoemd. Deze interessante verbindingen worden in grote hoeveelheden aangetroffen in bessen, zoals de genoemde blauwe bosbessen, druiven en de schors van de pijnboom Anthocyanidinen worden voornamelijk opgebouwd vanuit B-type oligomere procyanidinen (dit zijn 2-4 units bekend als dimeren, triemren en tetrameren van anthocyanidinen) tezamen met hun enkele eenheid anthocyanidinen, die bekend staan als monomeren. 

 

Afbeelding van Anthocyanidinen bewijzen het nut van voldoende groente en fruit