KWALITEIT

De kwaliteit van een voedingssuplement wordt in grote mate bepaald door de manier waarop het is geproduceerd. Meer inzicht in de verschillende productiemethoden biedt de mogelijkheid om vooraf beter te kunnen beoordelen welke voedingssupplementen je wel of niet wilt gebruiken.

Professionals ontmoeten dagelijks patiënten die met hun hulpvaag bij hen aankloppen. Tijdens de opleiding zijn ze goed voorbereid op deze contacten en hebben zij geleerd hoe ze daarmee verantwoord kunnen omgaan. Verplichte nascholing en bijscholing en tuchtrecht zorgen verregaand voor een verantwoorde bewaking van de kwaliteit van de zorg. Veel minder tijd en aandacht wordt er echter tijdens de opleiding besteed aan de verschillende producten die wij dagelijks gebruiken en voorschrijven. Toch wil een ieder ook hier graag kwaliteit.

Kunnen wij deze veelvoud aan producten verantwoord beoordelen?


Productiemethode: GMP biedt meer zekerheden

Voor producenten van voedingssupplementen is het in Nederland verplicht om minimaal te voldoen aan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Binnen HACCP wordt een inventarisatie gemaakt van alle mogelijke risico’s en kritische controlepunten, die bij de productie, het verpakken en de distributie van voedingssupplementen een rol kunnen spelen. HACCP is daarmee met name een preventief...

Zijn capsules beter dan tabletten?

Er zijn verschillende manieren om de gewenste voedingssupplementen binnen te krijgen. Twee bekende vormen zijn de tablet en de capsule. Hoe weet je nu welke van de twee de beste keuze is? Dat is een interessante vraag en het antwoord zal veel mensen verbazen. Capsules zijn, wanneer die op de juiste manier zijn gemaakt, niet beter dan tabletten. De keuze voor een tablet of een capsule zal voornamelijk...

Hoe vers en zuiver is mijn visolie: de TOTOX-waarde

De kwaliteit van visolie heeft onder andere te maken met de versheid. De kwetsbare meervoudig onverzadigde vetzuren (EPA en DHA) in visolie kunnen na verloop van tijd gaan oxideren. Dit wordt ‘oxidatieve ranzigheid’ genoemd. Deze ranzigheid kan versneld optreden door contact met zuurstof en verhitting. Deze geoxideerde vetzuren zijn niet goed voor uw gezondheid. Daarom is het bij de...

Zuiverheid van visolie: zonder contaminanten

Naast de mate van versheid van de visolie zegt ook de zuiverheid iets over de kwaliteit. Verschillende contaminanten hebben invloed op de zuiverheid. Deze contaminanten zijn verontreinigingen, die in de leefomgeving van de vissen zitten. Deze contaminanten hopen zich op in bijvoorbeeld het vetweefsel van de vissen. Voorbeelden daarvan zijn: polychloorbifenylen (PCB’s), pesticiden, dioxines...

Hoe kunnen wij de veelvoud aan producten verantwoord beoordelen?

Gelukkig zijn er wel een aantal mogelijkheden beschikbaar om op een verregaand neutrale manier iets meer te kunnen zeggen over de basiskwaliteiten van een voedingssupplement of kruidenpreparaat. Een paar belangrijke voorbeelden daarvan zijn: Productiemethode Keuze voor een capsule of een tablet Bereidingsprotocollen en -verhoudingen Berekening van de...