Meer dan de helft van het vetgehalte van duindoornolie is gezond enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd vet (gemiddeld ongeveer 86%) en het is één van de weinige plantaardige bronnen die alle vier soorten omega-vetzuren bevatten - omega 3, omega 6, omega 7 en omega 9. Daarnaast is duindoornolie één van de weinige bronnen van omega 7. De enige andere bronnen zijn macadamia-noten en vette zoetwatervissen.

 

Er zijn twee soorten duindoornolie, olie gewonnen uit de zaden en olie gewonnen uit de pulp. De twee verschillende oliën hebben een verschillende vetzuursamenstelling. Het is de pulpolie die de hoogste omega 7-samenstelling heeft. Merken die de olie aanbieden als bron van Omega 7 kiezen daarom bewust voor die pulpolie. Wanneer vanuit het beste planten-materiaal (Hippophae Rhamnoides) wordt geproduceerd onder GMP-normen, wordt ook de kwaliteit van het eindproduct uitstekend geborgd. Het standaardiseren op gegarandeerde hoeveelheden Omega 7 vetzuren biedt ook pas dan voor de eindgebruiker goed zicht op wat het product daadwerkelijk aan Omega 7 levert.
 

Voor Duindoornpulpolie geproduceerd onder GMP
 

Duindoornolie wordt al duizenden jaren als een natuurlijke remedie gebruikt binnen met name de Ayurvedische en Chinese geneeswijzen. De generieke naam voor de plant is Hippo phae, afkomstig uit het oude Griekenland. Alle delen van deze struik hebben potentieel geneeskrachtige eigenschappen, maar de olie wordt gewonnen uit de pulp of zaden van de duindoornplant. De olie uit de zaden is geel of lichtoranje van kleur en de olie gewonnen uit de pulp is een rijkere dieprode of donkeroranje kleur. De verschillende soorten omvatten onder andere Elaeagnaceae of Oleaster-familie en Hippophae L. en van de Hippophae rham-noides L. Duindoorn komt  meestal voor in de noordwestelijke Himalaya-regio en sommige delen van Europa, waarvan de Hippophae Rhamnoides de meest voorkomende soort is, die bovendien de hoogste hoeveelheid omega 7 bevat. Duindoornolie zit verder boordevol allerlei andere belangrijke voedingsstoffen. Zo is de olie ook rijk aan:

  • Vitamines
    • Vitamine B: B1, B2, B6, Biotine (B8), Foliumzuur (B11)
    • Vitamine C
    • Vitamine E en andere tocopherolen
    • Vitamine K
  • Mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en fosfor
  • Antioxidanten
    • Naast de bekende anti-oxidatieve vitamines ook flavonoïden en carotenoïden, zoals m.n. bètacaroteen, lycopeen en zeaxanthine
  • Eiwitten en enkele essentiële aminozuren
  • Organische zuren, waaronder appelzuur, kininezuur, oxaalzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur
  • Sterolen, zoals o.a. B-sitosterol, cholesterol, campesterol en stigmasterol
  • 5-HTP: de schil van de plantstengel en bessen bevat 5-HTP, hetgeen voor planten zeer  ongebruikelijk is.

Duindoornolie is daarmee een interessant antioxidant en een uitstekende bron voor een breed scala aan voedingsbestanddelen. Dankzij de hoeveelheid aan Omega 7 vetzuren is de olie verder ook o.a. goed voor de huid en slijmvliezen, hart en bloedvaten en de spijsvertering.

Afbeelding van Duindoornolie