VOEDING+

De afgelopen jaren is een voorzichtige verbetering te zien in het Nederlandse voedingspatroon. Nederlanders eten, met 120 gram per dag, meer fruit. Ook met groente lijkt het, met gemiddeld 131 gram per dag, de goede kant op te gaan. Deze schijnbaar positieve conclusie trok het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) uit de laatste voedselconsumptiepeiling, waarmee het voedingspatroon van ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart werd bracht. Het RIVM stelt in de conclusie namelijk tegelijkertijd onomwonden dat voor de preventie van chronische ziekten een verdere stijging van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen gewenst is. Dat stelt het RIVM omdat blijkens de peiling slechts een minderheid van de Nederlandse volwassenen voldoet aan de aanbevelingen hiervoor (250 gram groente en 200 gram fruit). Dat is het beeld dat de voedselconsumptiepeilingen vanaf 2003 eigenlijk steeds laten zien: slechts een hele kleine groep Nederlanders eet per dag voldoende groente en fruit. Dat is de enige harde realiteit na 16 jaar van aanbevelingen.

Is een aanvulling op de voeding soms verstandig en noodzakelijk?


Anthocyanidinen bewijzen het nut van voldoende groente en fruit

Fruit en groente bevatten grote hoeveelheden zogenaamde flavonoïden. Alle flavonoïden bij elkaar vormen een groep waarvan de waarde al gedurende een lange tijd wordt erkend. Deze bestanddelen vormen niet alleen een normaal onderdeel van onze voeding, maar zijn bovendien belangrijke actieve componenten die verantwoordelijk zijn voor ca. 50% van de eigenschappen van veel heilzame planten. Een...

Curcuma: keuze voor het dikextract of juist voor een betere opname?

Er lijkt een race gaande om de beste opname van curcuma (of kurkuma), maar is een betere opname wel gewenst?  Kurkuma is een interessant kruid. De heilzame eigenschappen, die al vanuit lange traditie bekend zijn, worden alom geprezen. Uit onderzoek is gebleken dat opname van een belangrijk bestanddeel (curcuminen) uit het kruid in het bloed laag is. Dat heeft ertoe geleid...

Pepermunt: een meer dan interessant kruid

Pepermunt is als kruid namelijk goed voor de maag en darmen en het beschermt de maag, bij o.a. een vol gevoel in de maag of een opgeblazen gevoel na het eten. Het bevordert en stimuleert de spijsvertering en kan worden gebruikt ter bevordering van de darmperistaltiek (het samentrekken van de darmen voor transport van het voedsel door het spijsverteringskanaal).   Wat je op het...

Is melk wel goed voor elk?

Koemelk bevat andere caseïne dan geiten-, schapen- en paardenmelk en staat in verband met meerdere ziekten, constateert professor Keith Woodford. Koemelk bevat ongeveer 32 gram eiwit, waarvan 82% caseïne en 18% wei. Ontdekt tot nog toe zijn 4 subklassen caseïne; alfa-s1-, alfa-s2-, bèta- en kappacaseïne. De caseïne uit koemelk bestaat voornamelijk uit...

Wat is het belang van visolie?

Wat is het belang van visolie? De inname van omega 3-vetzuren is belangrijk voor de juiste vetzuurbalans, vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat (meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren die de tegenhangers en tegenspelers zijn van omega 3-vetzuren). De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de huidige voeding is ongeveer 10:1...

Viva Vegan

Steeds meer Nederlanders willen niet langer dierlijke producten eten en/of dragen. Dit bericht prijkt op de voorpagina van het Elsevier Weekblad van 2 februari 2019; Viva Vegan! Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is het aantal veganisten en vegetariërs groeiende, met name in Westerse landen.   Het weglaten van vlees...

Is een aanvulling op de voeding soms verstandig en noodzakelijk?

Dat hier nog veel winst te behalen is wordt al snel duidelijk als we inhoudelijk gaan kijken naar de voedselconsumptiepeilingen die het RIVM sinds 1987 in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitvoert. Wanneer we kijken naar de peilingen uit 2003, ...