Pepermunt is als kruid namelijk goed voor de maag en darmen en het beschermt de maag, bij o.a. een vol gevoel in de maag of een opgeblazen gevoel na het eten. Het bevordert en stimuleert de spijsvertering en kan worden gebruikt ter bevordering van de darmperistaltiek (het samentrekken van de darmen voor transport van het voedsel door het spijsverteringskanaal).

 

Wat je op het terrein van maag en darmen kunt doen met dit kruidenpreparaat, is wetenschappelijk goed onderbouwd. Vooral over de toepassing van pepermuntoliecapsules bij bovengenoemde ongemakken is veel te vinden en te lezen.

Na een interessant artikel, naar aanleiding van een meta-analyse in het BMJ (Britisch Medical Journal) over de peper-muntoliecapsules in een grote landelijke krant enkele jaren terug, is het gebruik van de pepermuntoliecapsules in een enorme stroomversnelling gekomen. Het grote publiek vond daarna uitstekend de weg naar dit interessante kruidenpreparaat. Op de Nederlandse markt zijn er twee verschillende vormen verkrijgbaar:

  • De zogenaamde “Enteric coated” capsules, die de maag passeren om in de darmen vrij te komen: te gebruiken voor de darmen.
  • De "Non Enteric Coated capsules, waarvan vanuit de traditie bekend is dat deze al in de maag hun heilzame eigenschappen kunnen uitoefenen: te gebruiken voor maag en darmen.

Beide vormen hebben hun voor- en nadelen. Belangrijk is het verder om ook hier goed te letten op de kwaliteit van de pepermuntoliecapsules. Wanneer er geproduceerd wordt onder GMP (Good Manufactering Practices) condities is de kwaliteit van het kruidenpreparaat maximaal geborgd. De wettelijk verplichte beschrijving van alle mogelijke risico’s tijdens het productieproces (HACCP) vormt natuurlijk ook een onlosmakelijk onderdeel van de productie van kruidenpreparaten onder GMP. Een goede bewaking van het verkrijgen van maximale kwaliteit is toch minstens net zo belangrijk als het zorgdragen voor een optimale veiligheid?

  • Kwaliteit: wat erop staat zit er ook in
  • Veiligheid: wat er niet in mag zitten zit er niet in
Afbeelding van Pepermunt: een meer dan interessant kruid