“U heeft de ziekte van Crohn” zei de internist. Het was alsof mijn wereld instortte. Ik was 28 jaar en stond midden in het leven. Ben ik nu voor altijd ziek? Dat had ik niet kunnen bedenken. 

 

“Een gezond dieet heeft géén invloed op mijn ziekte? Ik snapte het ziekenhuis niet”

De diagnose was een mokerslag, maar het maakte ook direct de strijder in me los. Mijn eerste reactie was daarom ook in dit geval: wat kan ik zelf aan de situatie doen? Was het bijvoorbeeld een goed idee om een speciaal dieet te volgen? De internist keek mij alleen maar glazig aan. “Voeding heeft geen invloed op Crohn” was zijn reactie. Het was beter om een nieuwe afspraak te maken voor een behandelplan, waarin medicatie een belangrijke rol zou spelen. Daarmee was de kous voor hem af.

 

Jeroen besloot na zijn diagnose het heft in eigen hand te nemen.

Maar niet voor mij. Ik was stomverbaasd. Hoe kon een gezonde levensstijl en de keuze van voeding nu géén invloed hebben om mijn gezondheid? Ik besloot daarom het heft in eigen hand te nemen. Ik las alles wat ik maar kon vinden over Crohn, de werking van de darmen en gezonde voeding. Wat had ik te verliezen? Medicijnen of ingrijpende operaties konden altijd nog. In plaats daarvan gebruikte ik mijn eigen lichaam als experiment. Zo las ik dat gluten en zuivel vaak niet goed zijn voor je darmen. Dus dat werd als eerste uit mijn voedingspatroon geschrapt. Binnen een paar weken voelde ik al verschil en had ik veel meer energie.

Het microbioom geeft veel inzicht


“Na de diagnose gooide ik mijn hele levensstijl om. Binnen zes maanden was ik pijn- en klachtenvrij”

Investeren in eigen gezondheid
Met een ander voedingspatroon stopte het echter niet. Ik besloot mijn hele levensstijl op de schop te nemen. Ik realiseerde mij dat het anders moest. Ik bouwde meer rust en regelmaat in en nam meer tijd voor mezelf. Een psycholoog hielp mij daarnaast bij het verwerken van bepaalde ervaringen uit het verleden. Het was een pittig proces. Maar het was de moeite meer dan waard. Slechts 6 maanden na de diagnose was ik volledig pijn- en klachtenvrij van een ziekte die te boek staat als “ongeneeslijk” en “chronisch”. Ik stond te kijken van mezelf! En ik voelde aan alles: hier moet ik iets mee doen……..

Heb je zelf last van darmklachten of een chronische darmziekte en wil jij weer de controle over je eigen gezondheid terug? VInd het hele artikel op de website van Medireva: www.medireva.nl/vertel/jeroen/

Afbeelding van Pijn- en klachtenvrij van Crohn? Jeroen kreeg het voor elkaar.