De Duitse arts Dr. Reckeweg legde de basis voor de zogenaamde homotoxicoseleer (leer van de zelfvergiftiging). Deze leer ziet ziekelijke processen in het lichaam als een uiting van een strijd van de afweersystemen tegen de vergiftigde stoffen en slakken (afvalstoffen van de stofwisseling). In zijn visie zijn uitscheidings- en ontstekingsaandoeningen nuttige processen die toxines onschadelijk maken en uitscheiden. Hij maakte in zijn homotoxicoseleer een onderscheid in zes zelfvergiftigingsfasen, oplopend van licht verontreinigd tot zwaar vervuild. Hippocrates ontwikkelde de humoraalpathologie (humoren = lichaamsvochten, pathologie = ziekteleer).

Beide concepten zijn gekoppeld aan elkaar door de jaren heen steeds één van de belangrijkste basisfilosofieën binnen de natuurgeneeskunde gebleven. Het gaat ervan uit dat de gezondheid van de mens in de eerste plaats afhankelijk is van de gesteldheid van de lichaamsvochten.

Is een klacht of ziekte een manier om het lichaam van toxines te ontdoen?
Dag in, dag uit voeden we het lichaam met voedsel via het spijsverteringskanaal, met zuurstof via de longen en zonlicht via de huid. Wat we vaak niet realiseren, is dat we via deze organen óók gifstoffen binnenkrijgen waardoor lichaamsvochten - bloed, lymfe en kliersappen - verontreinigd raken. Minstens zo belangrijk is de interne vergiftiging, als gevolg van overmatig en verkeerd eten en drinken en voedselontbinding in de darm.

Ontstekingshaarden, vaak het resultaat van vervuilde lichaamsvochten, kunnen ook toxische stoffen produceren. De organen die deze gifstoffen moeten afvoeren, zoals lever en lymfe en de uitscheidingsorganen zoals darmen, longen, huid en nieren raken overbelast. Gifstoffen die als gevolg daarvan te lang in ons lichaam blijven gaan zich vastzetten in het lichaam.

De ernst van klachten nemen toe met de hoeveelheid toxines en de duur waarmee het lichaam eraan is blootgesteld. Is een klacht of ziekte daarmee misschien een manier om het lichaam van toxines te ontdoen? Het lichaam geeft er een noodsignaal mee af; namelijk dat er sprake van vervuiling en er behoefte is aan een reiniging van het bloed en de andere lichaamsvochten.

Afbeelding van Het systeem van Reckeweg