Homeopathie, een vitale therapie!

09-10-2020


Onder alternatieve geneeswijzen neemt homeopathie in Nederland nog altijd een belangrijke plek in. Wat maakt dat Nederlanders zo positief zijn over homeopathie?

Onder de alternatieve geneeswijzen neemt homeopathie in Nederland een belangrijke plek in. De meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt zelfs dat homeopathie samen met andere aanvullende geneeswijzen opgenomen zou moeten worden in het basispakket van de zorgverzekering. Wat maakt dat Nederlanders zo positief zijn over homeopathie?
 

Vitaliteit

Ongetwijfeld spelen de filosofie en het uitgangspunt van de homeopathie hierbij een rol. Homeopathie is gericht op het stimuleren van de aangeboren lichaamseigen vitaliteit van de mens. Bovendien is homeopathie holistisch: lichaam en geest worden als ondeelbare eenheid beschouwd.
 

Levenskracht

Homeopathie is een prikkeltherapie: een homeopathisch middel dat is geselecteerd op de individuele symptomen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau geeft een subtiele prikkel die de levenskracht optimaal laat stromen. Het voordeel bij homeopathie is dat het lichaam het probleem uiteindelijk zelf oplost, hiertoe aangezet door de prikkel van het voor deze mens en situatie passende homeopathische middel.
 

 

Veilig

Een klassiek homeopaat heeft de keuze uit meer dan vijfduizend middelen waarvan de grondstoffen afkomstig zijn uit de natuur, bijvoorbeeld uit planten en mineralen. Homeopathie is in de eerste plaats veilig en de gebruikte middelen bevatten in tegenstelling tot veel reguliere medicijnen geen chemische bestanddelen. Overigens kan homeopathie in veel gevallen heel goed naast een reguliere behandeling worden ingezet. Beide benaderingen kunnen elkaar prima aanvullen en op die manier bijdragen aan herstel.


Onderzoek

Er is helaas veel discussie over de vraag of de werkzaamheid van homeopathie wetenschappelijk bewezen is. Daarover bestaat geen consensus. Diverse bekende instanties houden zich bezig met wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot homeopathie. Er zijn mede daardoor ook een aantal wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat homeopathie werkzaam is. De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) heeft een aantal van deze onderzoeken verzameld en laten vertalen. Hieronder vind je een greep uit de wetenschappelijke onderzoeken die zijn verricht.
 

wetenschappelijke onderzoek, inclusief metaanalyses

 

Tevreden

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat mensen die een alternatief therapeut bezoeken doorgaans heel tevreden zijn over hun behandeling. Maar liefst een kwart van de Nederlandse volwassenen kent aan therapieën als homeopathie evenveel waarde toe als aan reguliere zorg.
 

Tekst: Peter Goosensen

Bronnen:
CBS: Bijna 1 miljoen mensen onder behandeling van een alternatieve genezer
CBS: Kwart waardeert alternatieve en reguliere zorg evenveel
CBS: Alternatieve geneeswijzen: contact en opvattingen (pdf)


Ik wil ook lid worden van de KVHN
 

Gebruikers natuurlijke geneesmiddelen zeer tevreden
 

Meta-analyse van 22 studies

 

 

 

Afbeelding van Homeopathie, een vitale therapie!