Borageolie is rijk aan gammalinoleenzuur (GLA). Een belangrijk vetzuur -omega-6-vetzuur- dat nauwelijks in onze voeding voorkomt. Vooral bij ouderen is het daarom soms noodzakelijk om de voeding aan te vullen met GLA. Bij de productie van de borageolie is het van groot belang om goed te letten op de  aanweziugheid van zogenaamde UPA’s (Onverzadigde Pyrrolidizine-alkaloiden). Deze giftige stof bevindt zich voornamelijk in de bloemen, de stengels en de bladeren van het komkommerkruid. Het is daarom beter te kiezen voor borageolie die verkregen is vanuit de zaden. Deze zijn namelijk van nature arm aan UPA’s. Natuurlijk is het van belang om m.b.v. analyses steeds aan te kunnen tonen dat de UPA’s niet detecteerbaar zijn in de olie. Te meer omdat iedere batch steeds afwijkt van de voorafgaande. Een goede producent zal een maximaal aanvaardbare waarde bepalen, waaraan zijn olie minimaal dient te voldoen, om voor vrijgifte in aanmerking te komen. Het is daarom van belang dat je kunt achterhalen op welke manier jouw leverancier dat verzorgt.

 

Voor Borage-olie geproduceerd onder GMP

Afbeelding van Onverzadigde Pyrrolidizine-alkaloiden: waar komt mijn borageolie vandaan?