Er zijn verschillende manieren om de gewenste voedingssupplementen binnen te krijgen. Twee bekende vormen zijn de tablet en de capsule. Hoe weet je nu welke van de twee de beste keuze is? Dat is een interessante vraag en het antwoord zal veel mensen verbazen. Capsules zijn, wanneer die op de juiste manier zijn gemaakt, niet beter dan tabletten. De keuze voor een tablet of een capsule zal voornamelijk gebaseerd moeten zijn op de ingrediënten die in het supplement aanwezig zijn. Daarbij wordt met name gekeken naar de parameters, zoals deze in de onderstaande tabel worden aangegeven:
 



Wanneer een tablet noodzakelijk is om voldoende dosis verantwoord naar binnen te krijgen, biedt een capsule dus geen echt alternatief.


Het succes van kruidenproducten hangt bijvoorbeeld af van de activiteit van de ingrediënten na inname. Om het grootste therapeutische voordeel te verkrijgen, is het van belang om de kruiden aan te reiken in een vorm waarin de actieve bestanddelen het best tot hun recht komen en geconserveerd worden. Gums (zoals acacia, tragacanth, zetmeel, etc.) zijn van een natuurlijke oorsprong, waardoor ze een grote compatibiliteit met kruiden hebben bij het formuleren van doseringsvormen zoals tabletten. Het is dus noodzakelijk dat tabletten die kruiden bevatten, ook bindmiddelen en andere materialen bevatten, die nodig zijn om gemalen kruiden in tabletvorm te comprimeren. Tabletten moeten ook in het spijsverteringsstelsel worden opgelost, voordat de bestanddelen uit de kruiden kunnen worden opgenomen.

De concentratie van het bindmiddel is zeer kritisch en heeft invloed op tableteigenschappen, zoals broosheid, desintegratie, oplossnelheid, enz.


De Consumentenbond deed enige tijd geleden onderzoek naar voedingssupplementen en stelde vast dat er weinig verschillen te melden waren en dat in veel gevallen de tabletten onverteerd in de toiletpot teruggevonden konden worden. Hieruit kan echter alleen maar worden geconcludeerd dat het er dus juist wel toe doet welk voedingssupplement wordt gekocht. Wanneer de uiteenvaltijd (desintegratietijd) van een voedingssupplement bekend is, kan er vooraf worden beoordeeld hoe groot de kans is dat deze in de toiletpot kan belanden. Bij een uiteenvaltijd van bijvoorbeeld 1 uur kan vrijwel zeker worden uitgesloten dat de tablet in de toiletpot belandt. De bestanddelen zullen in dit geval op de juiste plaats(en) in ons lichaam allang zijn opgenomen.



Veelgestelde vragen…

  • Tabletten moeten toch eerst worden afgebroken, terwijl bij capsules de ingrediënten direct beschikbaar zijn?

Zowel tabletten als capsules moeten eerst worden afgebroken, (opgelost/gedesintegreerd) voordat de ingrediënten beschikbaar komen voor het lichaam. Moderne tabletten zijn eigenlijk op dezelfde manier gemaakt als vegetarische capsules, namelijk van plantaardige vezels. Zowel deze capsules als moderne, op plantenvezels gebaseerde, tabletten delen zeer vergelijkbare spijsverteringseigenschappen, zonder superioriteit in desintegratie of biologische beschikbaarheid.

  • Hoe zit het met mensen met een slechte spijsvertering? Zijn capsules beter omdat ze niet zijn gecomprimeerd?

Omdat plantenvezels in water oplosbaar zijn, is er geen spijsverteringsondersteuning nodig (maagzuur of iets dergelijks) om een moderne tablet op basis van plantenvezels goed te kunnen desintegreren. Een aantal jaren geleden deed Metagenics een interne studie, waaruit bleek dat de moderne, op plantenvezels gebaseerde, in water oplosbare tablet gemakkelijk wordt opgelost in het spijsverteringsstelsel. Ook een vegetarische capsule bevat gecomprimeerde plantaardige vezels, net zoals zijn moderne tablet-tegenhanger.

  • Ik maak me zorgen over anti-klontermiddelen en vulstoffen. Bieden capsules hier geen voordelen in vergelijk met tabletten?

Anti-klontermiddelen zijn belangrijk in zowel capsules als tabletten. Deze zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bestanddelen, die op het etiket worden vermeld, ook daadwerkelijk met het juiste gehalte worden teruggevonden in het supplement.

Anti-klontermiddelen worden in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd om de wrijving en poederhechting tijdens de vervaardiging van tabletten of capsules te verminderen. Zonder deze hulpstof is het vrijwel onmogelijk om te garanderen en/of aan te tonen dat bepaalde bestanddelen, waarvan sommige slechts met microgrammen per tablet aanwezig zijn, conform de labelclaim in het supplement aanwezig zijn.
 



Stearinezuur en magnesiumstearaat zijn neutrale verzadigde vetten, die vrij spaarzaam worden gebruikt als anti-klontermiddel. Magnesiumstearaat wordt gevormd door het essentiële mineraal magnesium, dat aan een van de meest geconsumeerde voedingsvetten is gehecht: stearinezuur. Stearinezuur is één van de meest voorkomende voedingsvetten, die worden geconsumeerd in gezonde diëten en is bijvoorbeeld terug te vinden in olijfolie. Stearinezuur wordt door het lichaam omgezet in oliezuur. Het is niet aannemelijk dat stearinezuur en/of magnesiumstearaat voedingstoffen “coaten” waardoor zij niet meer kunnen worden opgenomen. Deze gewone vetten komen daarvoor te veelvuldig voor in ons normale dieet om dat geloofwaardig te laten zijn. Er is veel verkeerde informatie met betrekking tot stearinezuur en magnesiumstearaat in omloop. Dit zijn de simpele feiten: verantwoorde hulpstoffen zijn noodzakelijk voor een kwalitatief hoogwaardig eindproduct.

  • Hoe zit het met vulstoffen?

Soms wordt aangegeven dat bij een kwalitatief hoogwaardige productie geen vulstoffen worden gebruikt. Elk ingrediënt - of deze zich nu bevindt in een tablet of een capsule - dient echter een belangrijk doel. Zo worden bijvoorbeeld de plantaardige vezels die als vulstof worden gebruikt bij de vervaardiging van tabletten soms in een negatief daglicht gebracht. Capsules zouden hier een beter alternatief vormen? Een vegetarische capsule bevat echter dezelfde plantaardige vezel, die in dit geval wordt gebruikt voor de capsule. In beide gevallen zijn deze plantenvezels geen actieve voedingsstoffen, maar zijn ze belangrijk voor het op de juiste plek krijgen van die voedingsstoffen. Ten slotte zullen vrijwel alle capsules, omdat ze slechts in een paar standaardmaten verkrijgbaar zijn, ook veelal een niet-actief ingrediënt nodig hebben om de ruimte te vullen.

Afbeelding van Zijn capsules beter dan tabletten?