Onze specialist in kleinschalige biologische kruidenteelten woont en werkt in Zeeland. Ieder jaar worden er een groot aantal kleinschalige teelten uitgevoerd op 7 ha. Zeeuwse kleigrond. De teelten omvatten medicinale en aromatische kruiden, een groentetuin, een wijngaard, een hoogstamboomgaard, vele geneeskrachtige planten, een gemmo-bos, bessenteelt, artisjokken, tarwegras, een onverwarmde kas van 120 m2 met geneeskrachtige planten, vijgen, olijven en allerlei kiemplanten op de volle grond. Alle teelten op de boerderij zijn biologisch gecertificeerd. Dit geldt ook voor de verwerking op hun eigen bedrijf tot halffabricaten en eindproducten zoals kruidentincturen en gemmo-extracten. Direct na de oogst verwerkt hij voor ons zijn kruiden tot biologische kruidentincturen en biologische gemmo-extracten. Bij de bereiding van deze tincturen en extracten wordt gebruik gemaakt van een groot aantal kwaliteit verhogende aspecten:

  • Geconditioneerd malen: dankzij deze manier van malen wordt altijd de ideale deeltjesgrootte verkregen, waardoor de productie van kwalitatief hoogwaardige tincturen en extracten mogelijk wordt.
  • Persing onder zeer hoge druk, waardoor alle bestanddelen uit de plant kunnen worden gehaald.
  • Een bereidingsratio speciaal voor gedroogd plantenmateriaal: een ratio van 1:1 met gebruikmaking van gedroogd plantenmateriaal is een uitstekende basis voor een hoogwaardig eindresultaat. Verse kruiden bevatten namelijk nog heel veel water, waardoor een 1:1 bereiding uiteindelijk 4 tot 10 x lagere hoeveelheden van de inhoud stoffen bevat in vergelijk met het gebruik van gedroogde kruiden.
  • Uitsluitend gebruik van kruiden met een maximale droogrest: een hoge droogrest verhoogd de kwaliteit van het materiaal waarmee de uiteindelijke tincturen en extracten worden bereid.

Zijn bedrijf is SKAL-gecertificeerd met SKAL-nummer 026872 en mag het internationale logo voeren. Daarnaast is zij, in samenwerking met bureau KTBA, sinds 8 september 2016 FSSC22000-gecertificeerd. Sinds 1 augustus 2016 voldoen ze ook aan GMP+.

Door het telen op de volle grond en de nodige aandacht is de smaak en het gehalte aan inhoudstoffen maximaal. De ligging vlak achter de duinen van de Zeeuws-Vlaamse kust, de vele zonuren en de zware en rijke kleigrond helpen hieraan mee. Onkruiden bestaan nagenoeg niet bij onze boer. Op specifieke plaatsen worden de paardenbloemen, kamille, heermoes, mur, etc. gekoesterd. De teeltmethode is maximaal aangepast op de grondsoort, het klimaat en onze duurzame principes. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn biodiversiteit, extensief grondgebruik en bodemleven. Omdat het bedrijf zelf geen dieren heeft, zijn de gebruikte meststoffen plantaardig.

 

Uniek samenwerkingsverband met Marleen Herbs in Tasmanië

Onze specialist heeft het grootste assortiment biologisch gecertificeerde plantaardige tincturen en gemmo-preparaten van Nederland. Dankzij de unieke samenwerking met Marleen Herbs in Tasmania kan hij het hele jaar door verse medicinale kruiden telen uit verschillende klimaatzones.

Afbeelding van Specialist in biologische teelten