Naast de mate van versheid van de visolie zegt ook de zuiverheid iets over de kwaliteit. Verschillende contaminanten hebben invloed op de zuiverheid. Deze contaminanten zijn verontreinigingen, die in de leefomgeving van de vissen zitten. Deze contaminanten hopen zich op in bijvoorbeeld het vetweefsel van de vissen. Voorbeelden daarvan zijn: polychloorbifenylen (PCB’s), pesticiden, dioxines en zware metalen.
 

Tegenwoordig is er helaas geen vis verkrijgbaar die niet in meerdere of mindere mate verontreinigd is met contaminanten. Milieuverontreinigingen worden door kwalitatieve bedrijven uit de visolie gezuiverd door middel van de eerder genoemde gepatenteerde CO2-extractiemethode. Daarna wordt de visolie geanalyseerd op mogelijke contaminanten door een onafhankelijk laboratorium om te controleren of het zuiveringsproces zorgvuldig is gedaan.
 

De producten horen dus pas te worden verkocht als álle laboratoriumuitslagen voldoen aan de hoge hierboven beschreven eisen. Dat zijn de strenge normen van de Europese overheid en de GOED. Er zijn bedrijven die nog hogere eisen stellen, dus wij raden u aan daar als cliënt/patiënt naar te vragen zodat u garantie krijgt dat uw gezondheid niet in gevaar komt door onzorgvuldige productie en onvoldoende kwaliteitscontroles.

 

De monografie van de GOED

 

Gepatenteerd 5-fase-zuiveringsproces
Dit in het Verenigd Koninkrijk gepatenteerde proces behelst onder meer een distillatie, waarbij de verwerking wordt uitgevoerd onder vacuüm. Tijdens dit proces wordt o.a. door afkoeling vast vet verwijderd uit de vloeibare eetbare oliën. De temperatuur wordt daarbij  zorgvuldig geregeld, waardoor deze vaste stoffen (meestal die verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de geur) verantwoord kunnen worden verwijderd. Verregaande verwijdering van verontreinigingen, concentratie en zuivering met behulp van gepatenteerde technologieën, die in de afgelopen 30 jaar zijn verfijnd om een goede kwaliteitsborging te bieden bij iedere stap in de “keten”. Veranderingen in temperatuur zijn nodig tijdens sommige van deze stadia, maar de strenge testen die volgen, bevestigen dat er geen nadelige veranderingen in de olie zijn opgetreden tijdens deze bewerking. Daarnaast wordt streng gecontroleerd op eventuele oxidatie (ranzigheid) van de olie om een maximale versheid te kunnen garanderen. Investeringen in G.M.P. (Good Manufacturing Practice) -technologieën voor actieve ingrediënten en onderzoek en ontwikkeling van lipiden zorgen ervoor dat uitzonderlijke Omega 3-visolieconcentraten voor voedingssupplementen geleverd kunnen worden.
 

Good Manufacturing Practice (GMP)
 

 

Figuur 1: extreem lage waardes van de verschillende toxinen, zoals die in kwalitatief hoogwaardige visolie supplementen kwalitatief hoogwaardige visolie supplementen. op basis van omega 3 kunnen voorkomen.

Afbeelding van Zuiverheid van visolie: zonder contaminanten